13. oktober - 22. oktober 2017


foto: Brynjar Eidstuen


foto: Brynjar Eidstuen

ART-X SVAE Festivalutstilling

Akevitt- festivalen reiser glassene for at den anerkjente billedkunstneren Ørnulf Opdahl har takket ja til å være årets festivalkunstner.
Gjøvik
av Frode Hermanrud og Brynjar Eidstuen

Det er Galleri Svae som har sørget for å få Ørnulf Opdahl med på laget, og han tar over stafettpinnen etter Bengt Sivesind som var fjorårets – og den aller første – festivalkunstneren.

Må utvikle seg
Festivalsjef Line Kildal er sammen med Akevittfestivalens kultursjef Unni Heimdal både glad og stolt over at de i samarbeid med Galleri Svae får muligheten til å vise at festivalen mener alvor også når det kommer til kultur som foregår utenfor spisebordet.
– Vi jobber stadig med å utvikle og gjøre festivalen og Gjøvik nasjonal kjent. Samtidig har jo alle festivaler med respekt for seg selv sin egen festivalkunstner, smiler Kildal, som ikke får fullrost fjorårets festivalkunstner Bengt Sivesind og samarbeidet festivalen da hadde med Gjøvik Kunstforening.

Festivalakevitt
Figurer og ikke minst landskap står sentralt i Ørnulf Opdahl arbeider og særlig har kysten en viktig plass i bildene.
Det har gjort at Opdahl gjerne omtales som en stor romantiker i norsk samtidskunst. Kunstnerens meritter omfatter en lang rekke kollektiv- og separatutstillinger i inn- og utland, samt oppkjøp av de fleste faste, offentlige kunstsamlingene. I tillegg har han sammen med blant andre avdøde kollega Kjell Nupen sørget for at også dronning Sonja har fått fart på kunstnerkarrieren.
Ifølge Line Kildal og Unni Heimdal er festivalkunstnerens fremste oppgave å gi festivalen et uttrykk og sørge for at kunsten er med å preger festivalen.
– I fjor fikk vi det dessverre ikke til, men i år skal festivalkunstneren lage etiketten til festivalakevitten. Det var en oppgave Ørnulf Opdahl syntes var spennende og noe utenom det han holder med til vanlig, sier tospannet som legger til at festivalakevitten produseres i et opplag på 1500 flasker hvorav 100 er nummererte og naturligvis skal være klar til festival- og utstillingsåpningen 12. oktober